Goede contacten onderhouden met lokale producenten en handelaars

Lär känna dina närproducenter

Goede contacten onderhouden met lokale producenten en handelaars

De laatste tijd is de interesse in lokaal geproduceerde producten erg gestegen. De vraag van restaurantgasten naar kruiden, groenten, gevogelte en vlees uit de streek is groter dan ooit. Mensen zijn trouwens ook bereid om iets meer te betalen voor gerechten bereid met lokale ingrediënten.

Leg dus contact met lokale producenten

Lokaal geproduceerde producten zijn niet noodzakelijk duurder. Als je goed onderhandelt met je leveranciers, kan je vaak lagere prijzen krijgen. Kies voor seizoensproducten en bespaar nog meer. Bovendien is het een keuze die niet enkel je omzet maar ook het milieu ten goede komt. Deze producten hebben namelijk een hogere nutritionele waarde, smaken beter en verser.

Werk samen met een leverancier

Weet je niet goed waar te beginnen? Probeer doorheen de jaren een stevige relatie op te bouwen met je leverancier. En nog een tip: promoot elkaars zaak of organiseer samen een event.

Zelf telen? Start met één ingrediënt

Sommige restaurants of bars kiezen ervoor om zelf enkele ingrediënten te telen zoals groenten en kruiden. Meer en meer restaurants in stedelijke omgevingen zijn zelfs zelfvoorzienend dankzij moestuinen op het dak of gemeenschappelijke akkers.

Je eigen ingrediënten telen voor bepaalde gerechten laat je niet enkel toe om je foodcost te verlagen, je restaurant wordt ook duurzamer omdat je groenten zonder pesticiden gebruikt. Onze aanbeveling is om te starten met één ingrediënt dat je in meerdere gerechten kan gebruiken. Op deze manier moet je minder aankopen en minder voedsel verspillen.

Bovendien is dit je kans om een ingrediënt te kiezen met een gelijkaardig smaakprofiel aan een ingrediënt dat je normaal importeert. Zo bespaar je tijd én geld. Volgens een rapport van het Swedish Rural Network, blijft de interesse in plantaardige voeding de komende tijd namelijk stijgen.

Lokala leverantörer

Enkele tips om te beginnen:

  • Lokale producenten : Bouw een band op met lokale handelaars en producenten. Zorg vooral dat er wederzijds vertrouwen is en begin niet meteen met prijsonderhandelingen.
  • Marketing : Promoot je lokale handelaars op je menu en laat hun naam vallen op diverse plekken.
  • Als je zelf ingrediënten wil telen, begin dan met eentje : Is er een product dat je normaal importeert dat je kan vervangen door bijvoorbeeld een zelf geteeld kruid? Probeer dit dan en gebruik het in diverse gerechten.